26 Nisan 2012 Perşembe

Son nefeste iman...


Bize sürekli söylenen çok klişe bir şey var :

"Nasıl yaşarsanız,öyle ölürsünüz,nasıl ölürseniz öyle dirilirsiniz,nasıl dirilirseniz öyle haşredilirsiniz (hesaba çekilirsiniz)."
Klişe evet ama bu bir hadis aynı zamanda. O halde sıkıcı bir klişe diyemeyiz,sadece neden sıkça dillendirildiğini tefekkür edebiliriz.
Çok sık geçiyor okudğumuz kitaplarda , katıldığımız söyleşilerde...
Bu yargıyı halk arasında "su testisi su yolunda kırılır" cümlesiyle de ifade ederler bazen.

Ben, son nefesimi çok düşünüyorum;

bazen sabah uyandığımda,son nefesi bir sabah vakti verecek olabilir miyim acaba diye ,
bazen güzel bir hediye aldığımda , bir giyecek mesela, acaba son nefesi verirken üzerimde bu olabilir mi diye ,
bazen de birine çok ama çok kırıldığımda ,acaba son nefeste bu kırgınlığım aklıma gelecek mi diye...
Yani sık sık,son nefesi verdiğim anı hayal ediyorum.
Sağlıksız eylem gibi gelebilir ama bunu yaptıkça o "an" ile daha da barışıyorum alışıyorum belki de.
Önemli ama son nefesi verdiğimiz an biliyorsunuz.En güzel hislerle heyecanlı bir buluşma arefesi gibi yaşamayı/yudumlamayı hayal ettiğim o kutsal vuslat...En tatlı haliyle vuku bulsun hepimiz için inşaallah...

Ve kitaptan bazı notlar ;

Sevgili Peygamberimiz buyurmuş ki : "Lezzetleri acılaştıran ve yıkan ölümü çokça hatırlayın."

"Nerede olursanız olun ölüm size ulaşır;sarp ve sağlam kalelerde olsanız bile." (Nisa 4/78)

Resulullah'a ölümden ve onun şiddetinden sorulduğunda şöyle cevap vermiştir :" Ölümün en hafifi yünün içinde bulunan pıtrağa benzer;hiç pıtrak yünsüz çıkar mı ? Elbetteki onunla beraber yün de gelir."

Peygamber efendimiz :" Şüphesiz ölü,arkasından ailesinin ağlaması yüzünden azap görür."buyurmuşlardır.

Peygamber efendimiz ." Ölülerinizin kefenlerini güzel yapınız.Çünkü onlar aralarında birbirlerini ziyaret ederler ve kefenlerinin güzelliğiyle birbirlerine karşı iftihar ederler." buyurmuşlardır.

Peygamber efendimiz bir gün şöyle dedi : "Kim bir cenazede , cenaze namazı kılınıncaya kadar kalırsa bir kırat,gömülünceye kadar kalırsa iki kırat sevap alır." Sahabelerden biri iki kırat ne kadardır ? diye sorunca Peygamber efendimiz "İki büyük dağ kadardır." diye buyurdu.

Yine peygamber efendimiz buyurmuştur ki ; "Şehid, ailesinden yetmiş kişiye şefaat edecektir."

Ve daha uzar gider , birbirinden ilginç notlar...
Tedarik edip okuyunuz efendim.

Rabbim, dudaklarımızın arasından huzurla süzülüp çıkan bir son nefes nasip etsin hepimize.
Amin...

Ve sevgiler :)

5 yorum:

  1. ben de çok sık düşünüyorum ölümümü nerede ne zaman nasıl...gece yatağıma yattığımda özellikle daha çok aklıma geliyor bazen çok korkuyorum... ama sonunda Rabbimin (cc) rahmetinin herşeyden önce geldiğini hatırlayıp umutlanıyorum..kimse ameliyle cennete gidemez bunu biliyorum, tabi amelsiz de giderim diyenlerden olmaktan Allah'a sığınırım...Paylaşımın için çok teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  2. aminnn .ben çok fazla düşünüyorum dersem yalan olur. Birgün misafirliğimizin sona ereceğini biliyorumve o güne kadar kimseyi kırmadan ,incitmeden yaşamaya devam etmek istiyorum,her gün yaşadıklarımız büyük sınavdan birer parça Rabbim alnımızın akıyla çıkmayı da nasip eder inş.

    Tatlımmm bloguma bir bakıp çıktım biraz kırıklığım var( hapşıran tıksıran oğluşu öpmenin getirdiği bir durum:)))))) dolaşamayacağım güzel yazını görünce yazmadan çıkmayayım dedim:))sevgiler kucak dolusu.
    iyileşince gelir öperim seni:))

    YanıtlaSil
  3. eylülbahçesi,

    Rica ederim canım. Allah rahmetiyle kuşattığı bir son nefes nasip etsin.Ve de yakınlarında kılsın kalbimizi hayatımızı daima. Dualarla birlikte inşaallah. Sevgiler :)

    Örgüçantam,

    İnşaallah kimseyi kırmadan üzmeden yaşayalım evet ablacım. En güzel kullukla taçlandırmayı nasip etsin Mevla ömürlerimizi.Duaların her zaman ki gibi içten ve samimi , amin hepsine :)

    Geçmişler olsun canımcım.Şimdiye iyileşmişsindir inşaallah. Öpüyorum ablam :)

    YanıtlaSil
  4. Ölümü ne kadar çok hatırlayabilirsem o kadar iyi. Dünyanın bana gülümsediği bir zamanlarda hatırlasam da, sıkıntıların üst üste geldiği zamanlarda hatırlasam da; ne zaman hatırlasam kendime çeki düzen vermeme vesile oluyor. Lakin son anda imansız gitmenin korkusu, o bambaşka bir şey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah hepimizi öyle bir sondan korusun, her zaman denildiği gibi nasıl yaşarsak öyle ölürüz o halde bu akıbetin nasıl olacağı biraz da bize bağlı. Allah iyi kimselerden ve iyi işlerden ayırmasın bizi :)

      Sil

Sen de yaz bişeyler...