5 Kasım 2009 Perşembe

Keşke bizde de işler böyle olsa ...



Mailime gelen bu not beni çok etkiledi arkadaşlar,bilenleriniz varsa hatırlayınız...Keşke ülkemizde de herşey bu kadar şeffaf olsa ...


Porsche firmasi, 1983 yilinda otomotiv sektöründe yanki uyandıracak teknik donanıma sahip bir otomobille pazara girer. Müsterilerinden gelen her türlü yorum ve fikirlere açık olan yönetim, aracın piyasaya sürülmesinden 2 ay sonra ilginç bir sikayet mektubuyla karsilasir.Müsterinin sikayeti sudur:

"Adim Danny Troatman. New Jersey'de yasiyorum. Esim ve cocuklarımla her aksam film seyretmeden önce sehir merkezinde bulunan markete dondurma almaya gidiyorum. Bir ay önce aldigim Porsche marka arabamla tabii ki... Fakat ne ilginctir, ne zaman çikolatali veya meyveli dondurma alıp arabama dönsem, araç çalısmıyor. Oysa vanilyali aldigim zaman aracim rahatlikla calısıyor. Bunu bir kac kere denedim ve herseferinde ayni sonucu aldim. Yardimlariniz icin simdiden tesekkürler"


Bu olay Türkiye'de olsa ne oldurdu? Muhtemelen mektubunuz ciddiye alınmayıp bir kenara fırlatılırdı. Ama hayir! Porsche firmasindaki yetkililer derhal adı gecen bölgeye bir mühendis gönderiyorlar ve sebebini ögreninceye kadar orada kalmasini söylüyorlar. Ertesi gün mühendis New Jersey'e variyor ve Bay Troatman'la hemen temasa geciyor.Aynı aksamdan baslamak üzere her aksam üstü mühendisimiz ve Bay Troatman dondurma almak üzere markete gidiyorlar. Gercekten de cikolatali ve meyveli dondurma alindigi zaman araba calismiyor,vanilyali alindigi zaman ise rahatlikla calisiyor. Mühendis ilk baslarda bu olaya saskinlikla bakiyor fakat bilimsellikten uzaklasmamaya gayret ediyor.Aradan yaklasık bir ay geciyor. Bay Troatman ile her gün markete giden mühendis, sonunda olayi cözüyor. Yeni model Porsche arabalarda kullanilan sogutma sistemi, arac durdurulduktan hemen sonra devreye giriyor ve motor belirli bir ısıya düsene kadar motoru kilitliyor.Markette en cok satilan dondurma ise vanilyalı. Bu yüzden vanilyalı dondurma tezgahı önünde sürekli sıra oluyor. Bay Troatman sıraya girip dondurmasını alana kadar gecen süre, motorun sogumasi icin yeterli oluyor. Fakat cikolatalı veya meyveli dondurma tezgahı önünde sıra olmadıgı icin dondurmayı hemen alıp aracına geri dönüyor. Motor ise kilitli oldugu için araç çalısmıyor.Mühendis, raporunu yönetime sunuyor. Piyasadaki araclar geri toplanıp,gerekli ayarlamalar yapılıyor ve müsterilere yeni haliyle teslim ediliyor.


Müsteri memnuniyetine bu denli önem veren kac firma var ki?
Tazekahve sevgiler yollar herkesee ...
Görsel : kaynak

2 yorum:

  1. Canım güldüm inanki önce...ama bizde durum tabiki dediğin gibi olur.Şikayet mektubu bir kenara atılıverir.Çünki bizim yüksek!üreticilerimiz taklitçiliği sever,
    malı satar parayı alır gerisi boşş.
    Akıllı adamlar vesselam.

    Sevgilerimle kahveler benden...

    YanıtlaSil
  2. ne kadar müşterilerini önemsiyorlar bence bütün satıcılar böyle olmalı teşekkurler ben dersimi aldım ...

    YanıtlaSil

Sen de yaz bişeyler...