20 Ocak 2015 Salı

Beş Şehir

Eskilerde insanların gezip dolaştığı yerleri güzel bir dille anlatması, şimdilerdeki gibi janjanlı tv programlarıyla değil kitaplarla, seyahatnamelerle ve hatıratlarla olurmuş. Görsellik de mutlaka önemli tabi ama ben zengin bir dille yapılan tasvirlerin de beyin nöronlarını beslediğine inanıyorum fazlasıyla... 

İşte "Beş Şehir" bunlardan biri. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın kaleme aldığı bu eserde Ankara, Bursa, Erzurum, Konya ve İstanbul'un geçmişine uzanmak isterseniz hoş bir gezintiye çıkmış olursunuz...
Türk edebiyatının duayenlerinden biri anlatsın size, siz de dinleyin bence... 
Tavsiyemdir herkese :) 


Ve bir alıntı :

"Erzurum'a üçüncü gidişim İkinci Cihan Harbi 'nin son yıllarında idi. Yataklı vagonda yolculuk şüphesiz çok rahat bir şey. Fakat insanı garip bir surette etraftan ayırıyor, adeta eski manasında yolculuğu öldürüyor. Bir mermi gibi sağla solla temas etmek fırsatını bulmadan gideceğiniz yere sadece yanınızda götürdüğünüz şeylerle varıyorsunuz.Falan istasyondan üzülerek veya sevinerek biniyorsunuz, bir başkasında esneyerek iniyorsunuz. İkisinin arasına, kitaplarınızın, her günkü endişelerinizin içinden, ancak şöyle bir göz atılabilen bir iki manzara girebiliyor.
Asıl yolculuğu galiba üçüncü mevki vagonlarda aramak lazım. Gerçek hayatı halk arasında aramak lazım geldiği gibi... Çünkü orada insanlarla en geniş manasında temas var."


Sevgiler herkese...

4 yorum:

  1. Mutlaka Erzincandan geçmiştir yazar....bende seni özledim kuzuuuuu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka geçmiştir Tülincim... Benim de bi yolum düşse ya günün birinde seninle bi kahve içsem ya ahh ahh.. :)

      Sil
  2. TVler de izlemek de güzel ama kitaptan kendi görselini çekmek mutlaka daha keyifli oluyor Bilgem.
    Ben hepten kitap özürlü oldum:( örgü örerken okumanın yolunu keşfedebilirsem süper olacak bazen deneme yapmıyor değilim:)) ama elde tutup okumanın tadı olmuyor:))
    En son Canan Tan dan iki kitap okudum. Ayşem (gelin kızım) oğlum da o da kitap kurdu. bir iki kitap daha almış getireceğim dedi ,kitaplar gelince ödevini yapmamış çocuklar gibi oluyorum :)))))) bir iki gün boşluk verip zaman ayırıyorum böyle de olmasa elim değmeyecek :)))
    Öptüm kocaman canımcım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablamm ne güzel demişsin : " kitaptan kendi görselini çekmek..." :) Bence sen Türk halkı ortalamasına göre gayet de ideal bir okuyucusun ama çaktırmıyorsun pek o başka :) Ablam okuyan evlatlara sahip olmak da güzel duygudur herhalde tebrikler ama bundan sonra hediye gelen kitaplarını ve okuduğun zamanki yorumlarını görmek istiyorum ben bloğunda. Eğer kaçırırsam mutlaka faceden hatırlat tamam mı ablacım. Çook öpüyorum ve mubabbetle kucaklıyorum seni :)

      Sil

Sen de yaz bişeyler...