20 Haziran 2014 Cuma

Behcetü's Seniyye

Semerkand dergilerinden birisinin abonelik hediyesiydi sanırım...Hangisinin olduğunu tam hatırlayamadım şimdi.Behcetü's Seniyye.
Ama Semerkand yayınları içinde satışı da vardır mutlaka. 
Kitap, Nakşibendilik tarikatının doğuşunu ve adaplarını anlatmakta...Sevgili Peygamberimizden en sevdiği arkadaşı Hz. Ebu Bekir (r.a.) ' e  sonra da Şah-ı Nakşibendi (K.s.) 'ye ve günümüze kadar uzanan silsile vasıtasıyla tasavvuf gönüllüsü ümmete miras bırakılan usul ve adapların tek tek açılımı ve silsile içindeki manevi büyüklerin künyelendirilmesi yapılmış. Bunun yanı sıra anlatılan bazı menkıbelerle tasavvuf öğretilerini daha etkin olarak da kanıksayabiliyorsunuz.Allah dostlarına dost olmayı kalbine koymuş, şeriat ve tarikat ekseninde bu işin okuluna niyetlenmiş her kulun okumasını tavsiye edebileceğim bir kitap. Tasavvufu , sosyal medyadaki  çakma Mevlana sözlerinden değil de, bu iş için gecesini, gündüzünü, gençliğini, yaşlılığını tüketip gitmiş alimlerden öğrenmek isteyen herkese de... tavsiyedir. 


Alıntılarda eklemek istediklerim de şunlar :

*Kamil bir mürşide intisap etmek gereklidir. Ziraz insan kendiliğinden yetişmez.Nitekim arifibillah Şeyh Ebu Ali ed-Dekkak (k.s.) şöyle demiştir :
Bir başına bakımsız olarak kendiliğinden biten ve yetişen ağacın meyvesi olmaz. Meyvesi olsa da tatsız olur, lezzeti olmaz.Her şeyin bir sebebe bağlı olmasının gerekliliği,Allah'ın değişmez kanunudur.Zira O her şeyi bir sebebe bağlamıştır.Zahiri doğum ve çoğalma, anne ve babasız mümkün olamayacağı gibi , manevi doğum denilen marifet ve kamil mürşidin terbiyesine girmekle gerçekleşir, kendiliğinden gerçekleşmez.

*"Çünkü dünya, ilmin vatanıdır. Fakat dünya, ilmin hudutları dışındaki harikulade şeylerin vatanı değildir ."

Nedir bu ilmin hudutları dışındaki "harikulade dünya" dostlar ?

Ulaşmak istediğim dünya...

Varılmak istenesi dünya...

Başka bir kitap incelemesinde... mutlaka görüşmek üzere ... 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sen de yaz bişeyler...