25 Mart 2014 Salı

Şefkat Güneşi


Son günlerde okuduğum kitap sayısı biraz normalin altına düşünce  içimde şöyle bir ses yükseldi  :
"Derdin nedir senin Bilge ? Niye okumaya vakit ayıramıyorsun eskisi kadar ? Hmmm ?"
Sonra savunmaya geçti diğer Bilge :
"Niceliğe değil de niteliğe bak kuzucum ama...Okuduklarını sindirebiliyormusun onu sorgulasan ya , sende bıraktığı kalıntıları sorgulasan ya..."
İyi bir savunma takdir edersiniz ki...İlk sesimin hararetini bastırmış oldu böylece ikinci ses... 
Bu ikisi arasındaki uzlaşıya da bayılıyorum doğrusu :)  

Ve son okuduğum kitap incelemesine geçersek eğer : Saadet asrına ışınlayan bir çalışma ..."Şefkat Güneşi"  Reşit Haylamaz'ın karizma bir anlatım tarzı var ve bu yazdığı satırlara yoğun  halde nüksetmiş dostlar .. Sevgili Peygamberi (s.a.v) O'nun ağzından dinlemek çok hoşuma gitti  açıkçası. 
Risalet yıllarından Mekke'nin fethine uzanan süreçte yaşanan savaşları , karşılaşmaları ve siyasi platformun arkasındaki Nebevi duruşu etkin bir dille yazmış Haylamaz. 
Her zaman kulaktan dolma dinlediğiniz kalıplar içine sıkıştırılmış Peygamber portresini bu kitapla birlikte eritip yerine bambaşka bir profilin var olduğunu göreceksiniz siz de okuduğunuzda. Özellikle savaş esirleri konusundaki müthiş tavrı ve de bazı evliliklerinde tercih ettiği radikal seçimler beni en çok etkileyen bölümler oldu. Şöyle ki ; savaş esirlerine ne yapılacağı konusunda  kararlar alınırken çevresinin galeyanına sırtını dönüp en makul çizgiyi takip etmiş ve sonunda da bu kararlarının toplum ve davası adına ne faydalı sonuçlar ortaya çıkardığını yakın çevresinin  nazarına sunmuş sevgili Peygamber(s.a.v.).Sevgili iki dünya güneşinin şefkat ellerini günümüze kadar uzattığı bu örnekleriyle biz de yargısız infazlarımıza bir çeki düzen verme ihtiyacına giriyoruz okurken. Diğer yandan bazı Yahudi kimselerin kızlarıyla yaptığı evlilikleri okuyarak da  dinler arası diyaloğun  altını çizen bir şefkat duruşunu sindiriyoruz içimize.Alıştığımız  bildiğimiz örfi tasvirin çok dışında gerçek kimliğiyle Peygamber efendimizi (s.a.v.) yeniden tanımak adına mutlaka okunması gereken bir kitap diye düşünüyor ve herkese ısrarla  tavsiye ediyorum dostlar... 

Ve kitaptan bir alıntı :

"Adeta Allah Resulü'nün (s.a.v) bize şunları söylediğini duyar gibi oluyoruz :

"Yürüdüğünüz yolun doğruluğunda tereddütünüz yoksa , kınayanın kınamasından korkmanıza gerek yok ! Şayet yürüdüğünüz yol" nebevi" ise geleceğiniz nokta burasıdır. Zira attığı adımın farkında olan ve çağını iyi okuyarak bu adımını atanlar karşısında, ufuksuz kuru kalabalıkların tutunması mümkün değildir. Yaşadığı çağın dışında kalanların ise içinde bulundukları zamana müspet katkıda bulunamayacakları açıktır."


Yazara katılıyorum... 

Başka bir kitap incelemesinde görüşmek üzere dostlar , herkese sevgiler... 

6 yorum:

  1. Güzel bir alıntı olmuş...
    De, nitelik ve nicelik de bir arada yürümeli bence, kuşun iki kanadından biri fazla yüksek veya alçak olursa düzgün uçamaz... Herşeyde olduğu gibi, ifrat-tefrit dengesi... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha fazla kitabı az zamana preslediğimde okumaktan soğuyorum ve bunun olmasını istemediğim için belki böyle düşünüyorum Osman :) İfrat ve tefrit .. evet mümkün olduğunca ;))

      Sil
  2. Esselamu aleykum canım,
    Reşit Haylamaz'ı bende çok seviyorum, bu eserini görmemiştim ilk fırsatta okumak isterim bende inş.
    Kitap yorumlarını diğer blogda da görmek isteriz, daha çok kimse istifade eder böylece dimi :)
    Dua ve muhabbetle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dekenar'cım oku inşaallah beğeneceğini umuyorum :) Diğer blog.. Evet bundan sonra başlıyorum oraya da kitap paylaşımı yapmaya inşaallah , aklımda ,) Sevgiler arkadaşım :)

      Sil
  3. Sağ olasın Bilge'cim. Reşit Haylamaz'ın en son EFENDİMİZ kitabını okumuştum, bu kitabını da merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu da güzel canım , oku inşaallah pişman olmazsın ;) Sevgiler arkadaşım :)

      Sil

Sen de yaz bişeyler...