3 Şubat 2012 Cuma

Kandil Lokmaları :)


Bazen bizim evde lokma dökülürdü böyle günlerde...
Annemin normalde de kırmızı olan yanakları ateş karşısında o çıtır lokmacıkları kızartırken iyice kıp kırmızı olurdu. Büyük bir ciddiyetle elime tutuşturulan tabağa aynı ciddiyetle eşit ölçüde konulan taze lokmalar yakın komşularımıza dağıtılmak üzere evlere gönderilirdi. Her tabağı elime alıp komşularımızdan birine taşırken, içinden bir tanesini alıp ağzıma atmamak için verdiğim savaşa deniyordu belki nefis terbiyesi diye ...Lakin yapamazdım,tabaklardaki eşitliği bozarsam vebal halkası direk boynuma geçerdi, annem öğütlemişti. Tüm lokmaları dağıttıktan sonra sıra bana gelecek diye de bilirdim en nihayetinde.Onun da verdiği rahatlıktı belki...
Ve ritüelin son kısmında; yanakları al al olmuş anneciğin" hadi getir pekmez tabağını biz de yiyelim bakalım sıcakken" deyişiyle olayım kopar, transa geçer lokmacıklarla tek vücut olurdum aniden....onlar benimm ben onlarınn alemden bana nee ! gibilerden :))

Bugün kandil dostlar , Mevlid Kandili ...
Sevgili Peygamberimizin kutlu doğumu üzerine mübarek kılınan günlerden...Ona bol bol salavat ve O nu daha iyi tanıma yolunda atacağımız adımlarla dolup taşsın günümüz inşaallah...

Yine bir yerlere yetişmeye çalışan kahvecik ve yine sizlere selam verme telaşında kandil kandil !
Herkesin hem cuması hem de kandili mübarek olsun , iki güzelin bu şekilde bir araya gelmiş olması da kıymetlendirilsin inşaallah...

Ve Saime Hatun ruhuna okunan fatihalar da beni mest eder bilirsiniz hep...

Sevgiler dostlar !

21 yorum:

  1. tesbihimi elime alıyorum salavat için..allah senden razı olsun...

    YanıtlaSil
  2. Lokma dağıtma görevini hala yapmaktayım :) Hayırlı Kandiller :)

    YanıtlaSil
  3. ahh ahh benimde babaannem dökerdi o loklayı ne günlerdi başında bekleridim ilk döküleni almak ve yemek için mis kokardı anılarımı hatırlattın bana
    sevgiler canım:)

    YanıtlaSil
  4. Rabbim bizleri sevsin,sevdiklerine ve Rasulüne sevdirsin inşaAllah..Allahumme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed!":) Cumanız ve kandiliniz mubarek olsun.

    YanıtlaSil
  5. hayırlı kandiller :) dualarında bizleride unutma..

    YanıtlaSil
  6. kandilin mübarek olsun kahveciğim:)

    YanıtlaSil
  7. bir tarihçi olarak lokma tatlısının Osmanlı saray mutfağında sıklıkla kullanılan tatlılardan biri olduğuyla başlayayım. Ancak Orta Asya Türklerine baktığımız zaman çok fazla tatlı kültürünün gelişmediği görülmektedir. Osmanlı tatlı kültürü genel olarak Arap kültüründen beslenmiş, ve sarayda verilen her ziyafette de konuklara ikram edilmiştir. Lokma tatlısı ise netice itibari ile daha ucuza mal edildiği için Anadolu halkının sofrasında daha hakim olmuş ve bu durum zamanla kandillerde konu komşuya dağıtılması olarak kendisini göstermiştir. Ne mutlu ki bu geleneği yaşatabilen anneler varmış. Allah mekanını cennet etsin inşAllah. ve tabi ellerine sağlık derken de birer salavat getirelim :)

    YanıtlaSil
  8. canımmm özlemişim:) bir Bursa yaptık döndük.
    hayırlara güzelliklere vesile olsun tüm dualar. Ege de ki bu lokma,pişi geleneği çok güzel tüm özel günlerde misss gibi yayılırda onun kokusu:)
    anneciğin ve tüm uğurladıklarımız nurlar içinde olsunlar.
    öptüm kocaman.

    YanıtlaSil
  9. küçük tzenin kapıma lokma getirmesini hayal ettim birde.. lokmalara da minik kahveye sevindiğim gibi sevindim. bende helva kavurdum dün, kızım olursa bi gün dağıtsın isterim öyle konu komşuya..

    YanıtlaSil
  10. esra,

    oh ne güzel olmuş :)senden de razı olsun canımcım mevla :)

    zombi,

    o görevden kaçılmaz ve kaytarılmaz kutsaldır bi nevi :)))sevgiler canım ;)

    Reçelim,

    Hepimize aynı coşkuyu vermiş olması muhteşem olan yanı zaten :) İstiyorum ki şimdilerde de kaybolmasın devam etsin bu gelenek inşaallah :) Sevgiler benden canım :)

    İçimize Yolculuk,

    O ne güzell duaa :)) Amin diyorum yürekten ve çok teşekkürler ediyorum canım benim :) Öpüyorum sevgiler :)

    sema,

    canım hep birlikte dualaşalım , sevgiler öpücükler :)

    neval,

    eyvallah kankiciğim ;) hep birlikte olsun :)

    rafinha,

    meselenin yakın tarihi yönden detayları hiç aklıma gelmemişti ama gerçekten faydalı bir yorum olmuş :)her bloğa bir tarihçi lazım diyesim geliyor yarabbim :))

    Örgüçantam,

    Canımm ablamm nerelerde diyordum ben de :)) Ohh ne güzel yapmışsınız gezip gelmişsiniz ablacım :)Egeliyiz ya eminim aynı kıvamlarda aynı lezzetlerde pişmiştir lokmalarımız :) Ay yakınlarımda olsaydın getirseydim ya sana ellerimle ! :) Öpüldün güzel ablam :))

    Seyhan,

    Ah canımcım kapı komşusu olsaydık evet,getirseydim lokmacıklar sana evet,ve de oyun oynamaya da gelseydim filan evet ! :D Aa yok çığrımdan çıktım yine tövbee :))Allah kabul etsin helva atraksiyonu için sana da balım benim.Öpüldün :)

    YanıtlaSil
  11. Allah rahmet eylesin. Nur içinde yatsın ınşallah. Gelenekler görenekler adetler. Bizi bir yapan şeylere ayak uydurduğumuz gibi bizi biz yapan şeyleri de unutmamalıyız

    YanıtlaSil
  12. Fatih,

    Annem için çok teşekkür ederim duana ve amin diyeyim.Çok doğru hem bizi bir yapana hem de biz yapana ayrı ayrı hassasiyet.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Canım senin de kandilin mübarek olsun.Kandillerde ben ya helva yaparım ya da ufak pişilerden umarım benim çocuklarım da böyle güzel hatırlarlar bu günleri...

    YanıtlaSil
  14. İkiz Annesi,

    Çok teşekkür ederim anneciğimiz :)Yaptığın bu güzel şeye mutlaka devam et , miniklerin dünyasında çok özel hadiseler olduğuna inanabilirsin inşaallah :) Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  15. anılar nede güzeldir,ama güzel anılar olacak düşündükçe mutlu olacaksın,sizinkide öyle güzel bir anıymış,geçmiş kandiliniz mübarek olsun..

    YanıtlaSil
  16. kıyamamm ben sana...
    ne güzel yetiştirmiş o yüreciği güzel ana seni..
    vebali,yanlışı küçük yaşta işlemeli tazecik beyinlere.
    rabbim kabul buyursun dualarımızı ve nicelerine kavuşursun bilgecim...
    baki muhabbetlerimle..
    öpüldün...
    :)

    YanıtlaSil
  17. anne eli gibi,

    Çok teşekkür ederim,paylaşmak ve adetlere rağbet her zaman iyi geliyor insan ruhuna...bizimki de öyle biraz , sevgiler ablacım :)

    Kekikçim,

    Canımcım ayağının tozuyla koşmuş gelmiş bloğuma dayanamam sana ben :)) Amin diyeyim tüm dualarımız için ve de hepimiz adına :) Muhabbet ve sevgimiz daim olsun arkadaşım,öpücükler çok çok ! :)

    YanıtlaSil
  18. Allah CC bizleri dua etmekten bıkmayan kullarından eylesin ve rabbimiz bizleri arkasından dua edileceklerindende eylesin.amin.

    YanıtlaSil
  19. Vuslat,

    Ne güzel bir dua,ardımızda dua defterimiz kapanmasın inşaallah evet.sevgiler ve teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  20. dilin bal yesin:)Ne güzel anlatmışsın öyle...Yaşadım bende aynısını şimdi...Seviyorum seni..

    YanıtlaSil
  21. Limon Çiçekleri,

    Canımcım bilmukabele :)) Al benden de o kadar ;)) Öpüldün :))

    YanıtlaSil

Sen de yaz bişeyler...