19 Kasım 2010 Cuma

Huzur Sokağı

Sevgili Derkenar mim göndermiş bayram öncesi .Yoğun koşturmacadan şimdiye kaldı cevaplamak.
Mimin konusu ; kitaplığınızın karşısına geçin gözlerinizi kapatıp bir kitap seçin .O kitabı aldığınız zamanı ve o anki düşüncelerinizi hatırlamaya çalışın.55. sayfayı açın sayfayı tekrar okuyun ve beğendiğiniz bir paragrafı paylaşın. Bu kayıt kendini 5 dk. içinde yok edecektir uyarısı eksik bu mimi zevkle icraata geçirdiğimde ellerim Şule Yüksel Şenler in Huzur Sokağı nı seçti sevgili dostlar. Bu kitabı canımın içi ablacık hediye etmişti ben liseye giderken . İlk verdiğinde o kadar sempatiyle anlatmıştı ki kitabı bana,bu kitapla hayatım değişebilir gibi gelmişti.Eniştemle birlikte tek gecede okuduklarını öğrenince daha da ilgimi çekmişti kitap.Ablacığın "hayatında köşe taşı olabilir" uyarısını alarak okuduktan sonra da bu düşünceye paralel bi etki gördüm tabi hayatımda itiraf etmeliyim.
Şimdiii açalım bakalım 55. sayfada neler döktürülmüş ? Konu bütünlüğü açısından şu uzun paragrafı paylaşma durumundayım sizlerle :

Memleketimiz bir baştan bir başa hep bu sistemle asli veçhesini kaybetmiş,dinine,örf,adet ve ananelerine sımsıkı bağlı olan halkımız hepsi bu sistemle İslami prensip ve yaşayışlardan uzaklaştırılarak bozulup dejenere edilmiş değil miydi ?Kadınları kızları örtülü,halkı topyekün İslami emirlere riayetkar ,tertemiz,sakin bir kasaba mı mevcuttur bi köşede ?Oranın da diğer bozulmuş kasaba ve şehirler gibi olmasını temin etmek için şer kuvvetlerin elinde gayet basit ve kolay çareler vardır...Ya o kasaba en ufak bir tarihi kıymete haiz ise veya manzara itibariyle tabii bir cazibeye sahipse orası derhal turistik bir mahal olarak ilan edilir.Otel ve moteller inşa edilerek edep ve ahlak kaidelerini hiçe sayan şortlu ve mayolu çırılçıplak turistlerin buraya akını sağlanır...Ya askeri veya sivil her hangi bir tesis kurularak inşa edilen modern lojmanlarda hanımları,kızları mini etekli ,kendileri içkici ve kumarcı olan büyük şehirden getirilmiş maneviyatsız memur ve müstahdemler oturtulur.Veya en mükemmel ve tesirli çare olarak,"genç kızları eğitme" ismi altında oraya bir Kız enstitüsü kurulur; okulun başına açık saçık ,makyajlı,maneviyatsız ve mukaddesat düşmanı bir müdire hanım ile öğretmen kadrosuna yine aynı giyim ve fikriyatta olan mini etekli kadın öğretmenler,sosyalist,din ve iman düşmanı erkek hocalar tayin edilir.


Bu paragraftakiler ,oldukça keskin iddialar tabi.Globalleşen dünyada etki ve etkileşimin önünü kesmek bu kitabın yazıldığı dönemlerdeki kadar kolay olmasa gerek. Bilemiyorum...Kendimi düzeltme derdiyle fazlasıyla meşgul iken çevreyi suçlama yolu da kapalı bana göre :)
Yalnız kitabı tabiki de tavsiye ediyorum... Her şeyin herkesin bu kadar içine dönüp bencillik illetiyle hem hal olduğu şu dönemlerde Huzurlu sokaklar diliyorum hepimiz için yaşanılası...

Sevgiler kahveciler :)

10 yorum:

  1. bu alıntıladığın kısım çok doğru..ama artık bu tarz insan profili kırılıyor..hoşgörebilen dikta modeli insanlar azalıyor gibi bu da iyi bişi..güzel mim...keşke bana da biri gönderse........)))

    YanıtlaSil
  2. Evet güzel insan örnekleriyle karşılaşmak çok olası bugünlerde elhamd...İnsanlar da yaşadıkları manevi açlığın farkındalar aslında bu yüzden bu dönüşüm :) Bu mimi sana pas ettim o zaman Esracım , bekliyorum kitabını sevgiler :)

    YanıtlaSil
  3. bu kitabı okuduğum zamanlara gittim...
    çok sevdiğim çok etkilendiğimb ir ktiaptır.
    görüntüsü kalın, anlatımı ince su gibi okunan vay be dedirten bir kitap.
    yana benim için o yıllarda öyleydi bir daha okumasam bilmem ki aynı hisleri yaşar mıyım?

    YanıtlaSil
  4. Huzur sokağı huzur bulduğum bir kitaptı benim de..

    YanıtlaSil
  5. Seyhanım,

    Bence okumalıyız yeniden, 55. sayfa bile yeniden ilk okuduğum yıllardaki saf duyguları tattırdı bana :) Sevgiler canımcım :)

    Reyhane,

    Yüreğine sağlık,sevgiler :)

    YanıtlaSil
  6. alıyorum en kısa zamanda cevaplıcam reyhancım

    YanıtlaSil
  7. Esra,

    Bilgecim dicektin canım :) Bekliyoruz paylaşımını,sevgiler :)

    YanıtlaSil
  8. Esselam..

    Kuzum, cevaplamana sevindim, teşekkürler,
    Yaptığın alıntıda hoştu, okumadım ben bu kitabı, çok denk geldi ama kısmet :?

    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  9. Dekenar,

    Oku mutlaka canımcım çook başka bi aleme ışınlanacaksın gör bak.Hatta ben de yakın zamanda tekrar elime almayı düşünüyorum.Sevgiler kuzuu :)

    YanıtlaSil
  10. Bu kitabı okuduğumda sanıyorum 12-13 yaşındaydım.O günlere döndüm birden..

    YanıtlaSil

Sen de yaz bişeyler...