22 Ekim 2010 Cuma

Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana


Bir önceki postumda belirttiğim ruh halimle okuduğum kitap budur ... Ancak kitap mı beni okumuştur yoksa ben mi kitabı ? Muammadır ... Kitap beni okuduysa eğer neler öğrenmiştir,kafamın karmaşası ona neler anlatmıştır ? Bilinmemektedir :)

Tüm dalgınlığına rağmen bu kitabın mübadele yıllarında geçen bir ada hikayesi olduğu Tazekahvenin söyleyebileceği ilk şey midir ?Evet öyledir ...Herkesin bırakıp gitmesine inat ada sakinlerinden Vasili nin kalıp tek başına yaşamına devam etmesi etrafında dönen bi hikaye olduğunu da veremeyecek acizlikte midir Tazekahve ? Hayır hayır bunu da yapabilir...Yazarın üç beş sayfa periyoduyla dile getirdiği, pembe genç kız örtüsüyle özdeşleştirdiği bi kadın uzvuna takmış olması da ilginç midir ? Hmm.. yani öyledir...Peki ilk sayfalarda ballandırıla ballandırıla anlatılan balık ziyafetleri Tazekahve nin pişen balıkların kokusunu bizzat almasına vesile olmuş mudur ? Bakın bu da doğrudur... :))


Yaşar Kemal i ilk defa okumuş oldum böylece ... Valla bunu bi eksiklik kabul eden dostlarıma boynum kıldan ince.Hele hele ödül aldığı İnce Memedi okumadığımı duyanlar çemkirecek olurlarsa,buyursunlar tadını çıkarsınlar...Okuyamadım imkan olmadı bi türlü işte :(
Abiciğe Yaşar Kemal denince aklına ilk gelen nedir dedim bugün. İnce Memed ve Zülfü Livaneli dedi ...Hmm Zülfü Livaneli ne alaka diye sordum.İyi dostlardır dedi :) Bu da dipçik not olsun benden ve abicimden size :)

Sevgiler tüm dostlara,öpüyorum herkesi !

8 yorum:

  1. Esselamu aleykum..

    Hayırlı cumalar öncelikle,
    Canım kitap güzel, okunmalı tabi..

    Ama şuan okumaya başladığın kitap beni daha çok sevindirdi, sana da çok şeyler katar umarım... Etkisinden kurtulamayacaksın (:

    Sevgiler, Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  2. Her kitap bnitr hayattır :)
    Bazısı hızlı yaşar hayatı bazısı ağır ağır ilerler :) ama sonuçta hepsinin keyif veren bir yanı vardır elbette dimi :)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Derkenar,

    Aleykümselam canım bu kitabı bir arkadaşım hediye etmişti.Okumam lazımdı , Söz yangını nın yazarını da çok severim hatta şimdi aklıma geldi onunla ilgili de bi post yazmalıyım,sevgiler hayırlı cumalar kankim :))


    Tesettür aşktır,

    Evet canımcım haklısın , bu kitabın hayatı biraz sıkıntılı ve ağır aktı sankim,öpücükler :)

    YanıtlaSil
  4. yaşar kemal ; her daim kendiyle kavgalı olan ve kitaplarında bunu görebildiğimiz adammıydı ki ?

    YanıtlaSil
  5. Yaşlı Balıkçı22 Ekim 2010 16:36

    Kitabıda başka bir dile dine ırka kültüre mensup iki ayrı insanı birbirine dost yaparak bitirir. Yazarın adeta insanın içinde bir yerlerde unuttuğu insanlığını hatırlatmak ister gibi bir amacı vardır .

    Kitabın ismi Yezidi soy kırımı esnasında öldürülen insanların Fırat suyuna atılması sonucunda Fıratın aylarca kan gölü halinde akmasıyla FIRAT SUYU KAN AKIYOR BAKSANA olarak belirlenmiştir.Kitabın ismi bile yazarın amacını işaret eder.
    Kitap her nekadar ki bazı bölümlerde akıcılığını yitirip sıkıcı hale gelsede okunması gereken bi kitap olduğunu düşünüyorum...

    YanıtlaSil
  6. Neval,

    İnanki bu kitapla tanıştım ben,ama bahsettiğin anlamda şöhretinden haberdarım tabi,sevgiler arkim :)


    Yaşlı balıkçı,

    İnsanın senin gibi yorumlar yazan izleyicilerinin olması ne mutlu :) Belli ki okumuşsun kitabı ve de beğenmişsin.Sakin kafayla okusam ben de senin gibi düşünürdüm belki de.Dostluk için ,dil din ırk ayırd edici kavramlar değil bana göre de, yeter ki empati yapılsın bi miktar. Sevgiler balıkçı :)

    YanıtlaSil
  7. tavsiye mi ettin sen şimdi anlamadım ki :))

    YanıtlaSil
  8. Seyhanım,

    Kitap beni tavsiye eder mi asıl önemli olan soru bu :P Yok balım pek tutmadım açıkcası,sevgiler :))

    YanıtlaSil

Sen de yaz bişeyler...