11 Haziran 2012 Pazartesi

İki Darbe Arasında...

Sanırım akrep burcu İskender Pala...
Blogculuğun keyifli yanlarından biri de bu ayrıca, net bilgi vermek durumunda değilsin asla. Gerçekten akrep burcu mu emin değilim yani.Ama aklımda öyle kalmışsa kuvvetle ihtimal öyledir.
Her neyse , neden bununla başladım peki söze ?
Çünkü İskender Pala bu kitabında sadece dönemsel mevzuları siyasi bir dille ele almamış aynı zamanda olayların vuku bulduğu zamanlarda ruhuna kişiliğine akseden yankıları da içli bir dille anlatmış. O kadar sempatik ki anlatırken , tüm o askeri hiyerarşiler , siyasi çalkantılar hiç sıcaklık hissetmemenize rağmen markajınıza alıverdiğiniz konular haline geliyor kitabı okurken.Mesela Denizcilik müzesinde geçirdiği günlerde O'nunla birlikte siz de mutlu oluyorsunuz ya da kıskançlık yüzünden tuvalet sorumlusu bir doçent durumuna getirildiğinde siz de burkuluyorsunuz filan... Kitap iniş çıkışlarla dolu bir askerlik kariyerini anlatmakta esasen.
Lakin genel neticeyi almak istersek bu kitapla ilgili şöyle diyebiliriz : İskender Pala asker olmayı hiç hayal etmemiş ama koşullar bir anda onu ordu içine itivermiş , akabinde de birbirinden sıkıntılı yılı ömür sermayesine katıvermiş. Şiirsel oldu ama böyle :)
Hele eşi ve çocuğuyla bir orduevi gecesi var ki benim bile okurken son derece demoralize olmamı sağladı sağolsun...Ayrıca İskender Pala'nın bu kitaba başlamadan bir gece öncesinde katıldığı Siyaset Meydanı programında Ali Kırca ' ya; ordu içerisindeki herkese ,28 şubat dönemine doğru ilerleyen sancılı günlerde şahsına yaşattıkları tüm sıkıntılar için hakkını helal ettiğini söyleyişi de çok asildi gerçekten.

Kısaca İskender Pala'nın ordu içindeki yıllarını ve canla başla bir şeyler üretmeye çalışmasına karşın ordudan ihraç(!) edilişini anlattığı bir biyografidir bu kitap. Herkesin okuması şiddetle tavsiyedir.

Hala kılığa kıyafete göre insanları kategorize eden , yaftalayan zihniyetler var etrafta. Onlar , ne zaman uyanırlarsa toplumlar medenileşme anlamında kayda değer leveller atlayacak inanıyoruz ki...
Hoşgörü ve saygı egemen olsun insanlığın kalbine Allah aşkına...

Sevgiler dostlar...

Not : Bu arada İskender Pala'nın hissiyatı benimkine çok benzer, bu yüzden de akrep olması çok olası :) Burç olayının üzerinde bu kadar duruşum ondandır yani :P

12 yorum:

  1. bizden de sana sevgiler bebişim

    YanıtlaSil
  2. kucağına bir kucak dolsu sevgiler bırakıyorum en kocamanından:))

    senin için baktım 8 haziran 1958 doğumlu ikizlermiş:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım ablam ben de öpüyorum seni muhabbetle :)

      akrep olduğuna o kadar inanmışım ki :)) acaba ben ikizler olabilir miyim :P

      Sil
  3. Sende de enaniyet var o zaman baya ;)

    http://sirinanne.blogspot.com/search/label/Kitap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sorma baş etmeye çalışıyorum hem de nasıl :))

      sen de baya kitabını okumuşsun ustanın ;))

      Sil
  4. kandilin mübarek olsun canım kardeşimm....
    dualarında minicikte olsa ismim geçse,nasılda mutlu olurum bir bilsenn..
    gözülden muhabbetle bilge,mmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dualarımdasın say canımın içi :)) En güzel şekilde geçirelim bu geceyi inşaallah :) Sevgi ve muhabbet benden kardeşim :)

      Sil
  5. elime alınca bırakamamıştım su gibi akıp gitmişti...
    çok sevmiştim.
    hani şu ordu evinden çıkartılıyorlar ya kızı için tavuj döner arıyor hani..
    unutamıyorum!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O geceyi yaşamış kadar oldum ben de...Söylemek üzücü ama tanıdık sahneler bizler için biraz :/ Neyse her şey daha iyi olacak diyerek bağlıyoruz her zamanki gibi yine de :)

      Sil
  6. daha geçen hafta nt de gördüm alsammı dedim inceledim ama alamadım. canım çok sıkılır kendi hikayem yeter bana dedim... ÜLKÜ (bak geldim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldinn :)) Ama bu kitabı al, ilgini çeker bence ;)) Kendi hikayelerimizi unutmaya ihtiyaç duyuyoruz bazen :))

      Sil

Sen de yaz bişeyler...