Bu günlerde iş arkadaşımla birlikte zayıflama derdine düştük ve sabahları kahvaltıdan önce egzersiz hareketleri yapma kararı aldık.Bu sebeple yaptığım ufak araştırma çerçevesinde saygınlığını yurt dışında da kanıtlamış doktorlarımızdan Mehmet Öz ün "Real Age" sayfasını ziyaret ettim.Zaten sayfaya da üye olduğum için mail kutuma güncel bilgiler sık sık mail olarak da gelir.Spor yapmak ile ilgili olan yazıyı da paylaşmaya değer buldum.Sevgiler...
"Son günlerde halka açık alanlarda artan spor aletleri sakatlıklara davet çıkarabiliyor. Uzmanlar dikkatli spor yapılması konusunda uyarıyorlar.Spor, hayatın her döneminde gerekli. Ancak uzman kontrolü olmadan, dikkatsizce yapılacak spor sakatlıklara yol açabiliyor.
Anadolu Sağlık Merkezi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, spor yaparken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Hangi yaşta hangi spor yapılmalı?
Spor her yaşta yapılması gereken aktivite. Burada en onemli nokta kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna ve spordan beklentilerine uygun bir sportif aktivite veya egzersiz programını seçebilmesidir.Çocukluk çağında; çocukların daha çok takım sporlarına yönlendirilmesi, beraber çalışma alışkanlığını ve paylaşma alışkanlığını geliştirmesi açısından son derece önemlidir.Gençlik çağında ise performansın gelişmesine destek olabilmesi için yarışmayı gerektiren sporlar tercih edilmelidir. Ileri yaşlarda sakatlıklara neden olmaması için çarpışmalı sporlardan mümkün olduğu kaçınmak yerınde olur.
Spor, mutlaka uzman kontrolünde mi yapılmalı?
Spor ve egzersiz programı mutlaka bu konuyla ilgili doktorun önerdiği yoğunluk süre ve sıklıkta yapılmalıdır. Spor iki tarafı keskin bır bıçak olup, uygun yapılmadığı takdirde vücuda zarar vermesi kaçınılmazdır. Son dönemde park alanlarında sıkça gördüğümüz spor aletlerinin bilinçsizce kullanılması ne gibi sonuçlara yol açabilir?Daha önce de bahsettiğimiz gibi uygun yoğunluk süre ve sıklıkta yapılmayan sportif aktivite ve egzersiz programları cerrahi girişimlere neden olabilecek kolaylıkla sakatlıklara neden olmaktadır. Egzersiz oncesi uygun ısınma, sonrası soğuma dönemlerine mutlaka riayet edilmelidir. Bu spor aletlerının bu öneriler doğrultusunda kullanılması ve sağlıklı çalışmaları açısından belirli perıyodlarda bakımlarının yapılması gerekmektedır. Bu aletlerin vücutta hangi bölgeleri ve hangi kas gruplarını çalıştırdığını bilmek ve ona göre kullanmak gerekmekmektedir. Kas gruplarına yönelik egzersiz programları ile solunum ve dolaşım sistemine yönelık egzersiz programları ve sportif faaliyetler birbirinden oldukça farklı yöntem ve aktivitelerı gerektirmektedir.
Bu aletlerde ne sıklıkla spor yapmak doğru olur?
Kullanım sıklığının kesin bir programı olamamasına rağmen haftada 3-4 gün veya gün aşırı 30-40 dakikalık egzersiz ve spor aktivitesi ideal olarak kabul edilmektedir.
Hangi durumlarda doktora başvurmak gerekir?
Çalışan vücut yapılarında ve bölgelerınde ağrı olması doğaldır. Ancak bu ağrıların 24 saat veya daha fazla surmesi ağrıya eşlik eden ekimoz, şişlik, uyuşma ve lokal hassasiyetin olması doktora başvurmayı gerektıren belirtiler arasındadır.
Yaz mevsiminde hangi sporların yapmasını önerirsiniz?
Yaz mevsiminde yapılabilecek en güzel spor, yüzme veya su ıle ilgili aktivitelerdir. Yazın, yapılacak spor saatlerinin havanın ısısına göre ayarlanmasına dikkat edilmelidir.
19.06.2008 09:32:00 "
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sen de yaz bişeyler...